5 tips om je HbA1c te verlagen
Share
Bij mensen die leven met diabetes wordt op regelmatige tijdstippen, in mijn geval om de 3 maanden, de HbA1c-waarde bepaald via een bloedafname. Deze waarde staat voor het gemiddelde van je bloedsuikerspiegel in de afgelopen 3 maanden.
Algemeen wordt gesteld dat een goede HbA1c-waarde lager ligt dan 7% maar hier zijn uitzonderingen op, bijvoorbeeld bij vrouwen met een zwangerschapswens en tijdens de zwangerschap ligt het streefdoel op < 6,5%.
Diabetes is een full-time job en soms lijkt het een ongemogelijke opgave om je HbA1c te gaan verlagen. Daarom lijst is hieronder 5 tips op om je HbA1c te gaan verlagen.
Tip 1: Pre-bolus
Afhankelijk van de soort snelwerkende insuline die je gebruikt werkt insuline meestal 10 à 20 minuten nadat je deze hebt toegediend. Om de suikerspiegelpiek na het eten te beperken kan het helpen om een pre-bolus toe te dienen.
Pre-bolus betekent eigenlijk dat je je maaltijdbolus een aantal minuten voor je start met eten gaat toedienen. Dit zorgt ervoor dat je postprandiale piek, de piek na het eten van je maaltijd, beperkt blijft doordat je insuline al volop aan het werken is op het moment dat je start met eten. Ik zeg hier een aantal minuten omdat dit voor iedereen verschillend is, neem contact op met je diabetesverpleegkundige of endocrinoloog als je twijfelt of dit voor jou kan werken en hoe je dit dan best aanpakt.
Opgelet, een pre-bolus is niet altijd interessant. Als je koolhydraten eet die trager in je bloed komen, zoals bijvoorbeeld pasta of een eiwitrijke of vetrijke maaltijd dan is een pre-bolus af te raden. Hier loop je namelijk het risico dat je een hypo krijgt tijdens of kort na het eten als je op voorhand je insuline toedient.
Ook belangrijk om rekening mee te houden is je suikerspiegel op het moment dat je de pre-bolus wil gaan toedienen. Dit is opnieuw voor iedereen anders maar persoonlijk geef ik geen pre-bolus vanaf het moment dat mijn suikerspiegel onder 100 mg/dl staat en er een dalende trendpijl is omdat ik weet dat ik dan vaak snel verder zak en het risico op een hypo vlak voor de maaltijd groot is moest ik op dat moment een pre-bolus toedienen.
Tip 2: Bewegen na de maaltijd
Een volgende tip om de suikerspiegelpiek na de maaltijd te beperken is om een korte wandeling te maken vlak na het eten. 10 minuutjes wandelen of bewegen vlak na de maaltijd zorgt ervoor dat de insuline sneller gaat werken en op die manier wordt de piek na de maaltijd beperkt.
Geen tijd om even buiten te gaan wandelen? Bij mij helpt het ook om vlak na het eten wat huishoudelijke taken te doen: was naar beneden halen, stofzuigen, vuilnis buiten zetten, opruimen.. Door even in beweging te zijn merk ik dat ik op die manier de piek na een maaltijd kan beperken, en het huis ligt er dan ook dadelijk proper bij, win-win! 😊
Tip 3: Hydrateren hydrateren hydrateren
Wanneer je ’s ochtends vlak na het opstaan een groot glas water drinkt kan dit helpen om de suiker in je bloed te verdunnen en indirect ook je insulinegevoeligheid te bevorderen. Zet een groot glas water klaar naast je bed of in de keuken zodat je dit als eerste naar binnen werkt ’s ochtends, dan heb je dadelijk een goede start van de dag!
Ook doorheen de dag is het belangrijk om veel water te drinken aangezien dit helpt om overtollige glucose kwijt te raken uit het bloed en zo dus je suikerspiegel in toom te houden!
Neem dus een leuke drinkfles mee onderweg of zet deze op je bureau zodat je er regelmatig aan denkt om een slokje te nemen! Het zou trouwens beter zijn om meerdere slokken doorheen de dag te nemen in plaats van op bepaalde tijdstippen 2 glazen water na elkaar te drinken.
Tip 4: Breng structuur in je maaltijden met een eetplanning
Door op voorhand te gaan nadenken wat je de komende week gaat eten en welke snacks je gaat meenemen naar je werk/school.. kan je bewustere en (soms) ook gezondere keuzes gaan maken.
Door een planning op te maken en al op voorhand boodschappen te doen hiervoor zorg je ervoor dat je snel eten op tafel hebt. Hierdoor vermijd je ook dat je hangry wordt en naar chips en andere snacks gaat gaan grijpen vlak voor de maaltijd (guilty ✋).
Nog een stapje verder is om je maaltijden al op voorhand te gaan preppen, bijvoorbeeld een moment tijdens het weekend waarbij je al vanalles voor de komende week gaat gaan voorbereiden, zodat je na een dag werken/studeren niet veel werk meer hebt aan je avondeten en/of altijd een gezonde lunch kan meenemen.
Tip 5: Monitor je suikerspiegel met een eetdagboek
Een laatste tip om je HbA1c te gaan verbeteren is om je suikerspiegel te gaan bijhouden in een eetdagboek, en dan meer bepaald je waarden voor en na een maaltijd of snack. Op die manier kan je bepaalde trends/reacties van je suikerspiegel gaan linken aan bepaalde voedingsmiddelen of situaties (bijvoorbeeld een stressvolle dag) en zo patronen gaan herkennen die je dan kan aanpassen door bijvoorbeeld je bolusstrategie, ratio’s.. te gaan aanpassen. Ook hier neem je best contact op met je diabetesverpleegkundige of endocrinoloog om te kijken welke aanpassingen eventueel mogelijk zijn, neem dan zeker je ingevulde dagboeken mee om samen met hen de patronen te kunnen bepalen en bij te sturen!
Laat me zeker weten welke tips jij wil gaan toepassen, veel succes!
DISCLAIMER: de bovenstaande informatie berust op persoonlijke ervaringen en betreft in geen geval medisch advies en is ook niet bedoeld ter vervanging van professioneel medisch advies bij specifieke klachten.