Insulinepomp of insulinepennen: hoe kiezen?
Share
Ik krijg vaak de vraag waarom ik een insulinepomp gebruik (ik heb de Minimed 780G in combinatie met de Simplera-sensor) en wil hier met deze blogpost een soort van collectief antwoord op geven.
Ik kan al beginnen met te antwoorden dat alles afhangt van je eigen levensstijl/levensfase en je persoonlijke voorkeur. Wat goed voelt voor mij voelt misschien helemaal niet goed voor jou.
Alles hangt af van je eigen levensstijl/levensfase en je persoonlijke voorkeur.
Hieronder krijg je meer informatie over beide opties en lijst ik een aantal pro's en contra's van insulinepennen en insulinepompen op die je kunnen helpen om een weloverwogen beslissing te maken.
Een belangrijke sidenote hierbij is dat dit géén medisch advies is maar puur gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Indien je graag wil omschakelen doe dit dan steeds in overleg met je endocrinoloog/diabetes team.
Wat is een insulinepen?
Een insulinepen is een gebruiksvriendelijke manier om insuline te injecteren. Het is een apparaat dat lijkt op een pen en is voorzien van een naald en een reservoir met insuline. Je stelt de juiste dosis in en injecteert de insuline handmatig in je huid.
Indien je gebruikt maakt van insulinepennen gebruik je vaak 2 soorten, snelwerkende insuline die gebruikt wordt voor maaltijdbolussen en het geven van eventuele correcties en langwerkende insuline die constant een beetje insuline afgeeft. De hoeveelheden van beide worden besproken met je endocrinoloog/diabetes team.
Voordelen van een insulinepen
- Eenvoudig in gebruik: Insulinepennen zijn gemakkelijk te bedienen, zelfs voor beginners. Je plaatst een naaldje op de pennaald, stelt het juiste aantal eenheden in en spuit deze subcutaan (onder de huid) in.
- Handig: Ze zijn compact en makkelijk mee te nemen onderweg.
- Geen techniek nodig: Bij insulinepennen heb je geen batterijen of oplaadstations nodig.
- Niets aan je lichaam: Je hebt niet constant een apparaat aan je lichaam hangen (dit geldt natuurlijk enkel als je de pennen niet gebruikt in combinatie met een sensor).
Nadelen van een insulinepen
- Handmatige controle: Je moet zelf je insulinedosering en injectietijden beheren.
- Minder precies: Het is moeilijk om hele kleine nauwkeurige doses insuline toe te dienen.
- Meerdere inspuitingen: Meerdere injecties per dag kunnen belastend en stresserend zijn.
Wat is een insulinepomp?
Een insulinepomp is een klein elektronisch apparaat dat continu snelwerkende insuline afgeeft via een dunne canule die je onder je huid plaatst. Het apparaat kan worden geprogrammeerd om specifieke hoeveelheden insuline op vaste tijden te leveren.
Je heb patchpompen zoals bijvoorbeeld Omnipod en insulinepompen met katheter zoals Medtronic Minimed 780G.
Voordelen van een insulinepomp
- Continu beheer: Een pomp kan continu kleine hoeveelheden insuline leveren, wat de bloedsuiker stabieler houdt.
- Hypo's worden voorkomen/opgevangen: de insulinepomp stopt met het toedienen van insuline bij een naderende hypo waardoor deze vaak kan afgewend worden.
- Flexibiliteit: Ideaal voor mensen met een onregelmatig (eet)schema en mensen die meer vrijheid willen in hun levensstijl.
- Precisie: De dosering van de basale insuline wordt afgestemd op jouw lichaam. Insulinepompen zijn zeer geschikt voor het instellen van kleine of variabele doses insuline, wat vaak tot betere waarden en een betere regeling leidt.
- Gebruiksvriendelijkheid: Minder vaak injecties nodig omdat de katheter enkele dagen blijft zitten, afhankelijk van het soort insulinepomp en soort katheter is dit 3 tot 7 dagen.
Nadelen van een insulinepomp
- Enkel snelwerkende insuline: Waar je bij insulinepennen zowel langwerkende en snelwerkende insuline gebruikt, geeft een insulinepomp enkel snelwerkende insuline af, wat ook betekent dat je suikerspiegel sneller te hoog komt bij een eventueel issue, zoals een canule die gekraakt is (ik spreek uit ervaring). Dit verhoogt het risico op diabetische ketoacidose.
- Technologie-afhankelijk: Zoals bij elke technologie kan het zijn dat deze niet altijd feilloos werkt, in mijn geval is dit vaak de sensor die moet updaten of vroegtijdig uitvalt.
- Zichtbaarheid: Een insulinepomp kan minder discreet zijn.
- Comfort: Het dragen van een pomp kan als oncomfortabel worden ervaren. Je hebt constant iets aan je hangen en dat is voor sommige mensen niet aangenaam.
Hoe kies je nu tussen een insulinepen en een insulinepomp?
De keuze tussen een insulinepen en een insulinepomp hangt af van je levensstijl, medische behoeften en persoonlijke voorkeuren. Hier zijn enkele vragen die je jezelf kunt stellen:
- Hoe vaak moet je insuline toedienen?
- Vind je het prettig om technologie te gebruiken?
- Hoe belangrijk is discretie voor jou?
- Heb je een stabiel of variabel schema?
Bespreek je opties altijd met je arts of diabetesverpleegkundige. Zij kunnen je helpen om de beste keuze te maken op basis van je medische geschiedenis en persoonlijke omstandigheden.
Conclusie
Zowel de insulinepen als de insulinepomp hebben unieke voor- en nadelen.
Voor sommigen biedt de eenvoud van een insulinepen de beste oplossing, terwijl anderen de flexibiliteit en precisie van een insulinepomp waarderen. In mijn geval zou ik niet meer zonder mijn insulinepomp kunnen, ondanks het feit dat er constant iets aan mijn lichaam hangt.
Het belangrijkste is om een methode te kiezen die past bij jouw levensstijl en helpt om je diabetes optimaal te beheren.
Heb je ervaring met het gebruik van een insulinepen of een insulinepomp? Deel je ervaringen in de reacties en help anderen bij het maken van hun keuze!